NORTZUK GARA

‘Betiko esnekiak ekoizten ditugu, etxekoak, modu tradizionalenean, kontserbanterik eta gehigarririk gabeko produktu naturalak dira’.

PIRINEKIren historia hobeki ulertzeko 1988. urtera joan behar da.

Urte hartan lehen esnetarako behiak ellegatu ziren Buruzena etxera. Amitxik eta aitak buru-belarri ekin zioten esnearen sektoreari. 2013an Koldo semeak eta, 2019an Aitor, bertze semeak, bide honeri eusten diogu.

2020ko urrian, gure behien esnearekin esnekiak ekoizten hasi ginen: esnea, jorgurta, gasna frexkoa eta gasna guria. Dena PIRINEKI izenpean.

Artisau-ekoizpenean oinarritu gara eta osasun neurri guztiak zorrotz betetzen ditugu. Honela, kalitate handiko esneki seguruak ekoizten ditugu.

Beirazko ontzietan zerbitzatzen ditugu gure esnekiak, berriz erabili daitezkeen ontzietan.

Gure esnekiak pasteurizatutako esnearekin eginak dira. Hitz xumeak erabiliz, esne egosiarekin. Prozesu horretarako, gasifikazione kaldera dugu. Esnea berotzeko gure mendietako egurra erretzen dugu eta, modu honetan, bertako errekurtso berriztagarri eta natural bat baliatzen dugu. Hitz batean, gure planetarekin errespetuz lan egiten dugu.

GURE INGURUA

Nafarroako Pirinioetan gaude, Auñamendi eskualdean, Ortzanzurieta eta Adi mendien artean, Aurizberri herrian hain zuzen ere. Gure estrabilla Errozabal lautada historikoan dago, Ixtileta parajean. Pentzez, sagoiz eta larrez inguratutako tokia da. Gure behiak berdegune hauetan tripa bete eta lasai ederrean egoten baitira bizitza gehiena. Horrela, belar frexkoena jaten dute Pirinioetako haize frexkoa arnasten duten bitartean.

Frisona edo Holstein arrazako 50 behik eskaintzen digute esnea egunero. Jaten duten bazka gehiena guk prestatutakoa da. Udaberri hondarrean belarra biltzen dugu eta uda bukaera aldera, artoa. Modu hortan, anitzez ere hobeki kontrola dezakegu nolakoa den gure behien esnea.

Hiru txakur lankide ditugu: Xagu, Alai eta Adi. Anitz laguntzen digute behiak biltzen eta gu, bertze lanetan gaudelaik, behiak zaintzen dituzte.

Katu batzuk ere bizi dira gure estrabillan. Hauen lana izaten da lau hankako gasnazaleak (xaguak) sartzen ez uztea.

Pirinioetako laborari familia bat gara. Ardura nagusia aitaren eta bi semeen esku bada ere, edozein etxetan bezala, familia osoak laguntzen du.

PRODUKTUAK

Momentu honetan, lau esnekitan transformatzen dugu gure esnea: esne pasteurizatua, gasna frexkoa, gasna guria eta jogurta. Elaborazio prozesuaren zati handi bat eskuz egiten dugu eta, horrela, gure mimoa eta maitasuna transmititzen dugu produktu bakoitzean.

Gainera, gure esnekiek ez dute ez kontserbanterik ez gehigarririk. Erran dezakegu, Pirineki esnekiak, garai batean etxeetan egiten ziren esnekien bide berdina segitzen dutela: maitasunez, tradizioz eta naturaltasunez eginak direla.

ESNE PASTEURIZATUA

Esne jetzi berria pasteurizatzen dugu eta, ondotik, hoztu. Bertze hitz batzuetan errana, jetzi berri den esnea egosi egiten da eta gero hoztu. Ez zaio ja ere botatzen, ezta kendu ere. Benetako esnea da, betikoa, horixka, lehen etxe guzietan zegoena. Zapore gozoa eta intentsoa. Gorputza duen esnea.

Irakurri gehiago

JOGURT NATURALA

Jetzi berri den esnea pasteurizatzen da eta hartzigarria botatzen zaio. Ongi nahastu eta gero, ontziratu egiten da. Ondotik, tenperatura jakin batean uzten da denbora batez fermentuak bere lana egin dezan. Bukatzeko, hoztu egiten da eta prest dago kontsumitzeko. Esne zaporea du eta testura krematsua.

Irakurri gehiago

GASNA FREXKOA

Gasna frexkoa egiteko, lehenik esnea pasteurizatzen dugu. Prozesu honetan kaltzio-kateak ahuldu direnez, kloruro kaltziko pixkirrin bat gehitzen zaio. Ondotik, gatzagia ematen zaio esneari. Denbora tarte bat pasatuta, kollatua (gaztanbera, mamia) mozten da pikorrak taimaina egokian utzi arte.

Irakurri gehiago

GASNA GURIA

Gasna guriaren prozesua pixka bat luzea da. Lehenik eta behin esnea pasteurizatzen dugu. Berotzean kaltzio-kateak ahuldu direnez, Kloruro kaltziko pixkirrin bat gehitzen zaio. Gero, hartzigarria gehitzen zaio. Ondotik, gatzagia ematen zaio esneari. Denbora tarte bat pasatuta, kollatua mozten da pikorrak taimaina egokian utzi arte.

Irakurri gehiago

NON EROSI

> AURIZBERRI
   Buruzena esnekitegia

> AURITZ
Dendaberri

> ARIBE
   Carrefour Express

> JAURRIETA
   Adot harategia

> OTSAGABIA
   Erletxo

> ISABA
   Etxezar
   Jarra harategia

> ERRONKARI
   Autoservicio Roncal

> BURGI
   La tienda de Sandra

> URROZ
   A mano

> AGOITZ
   Elke nutrición

> UHARTE
   Hedera belar-denda

> ERRIPAGAINA
    La tienda de la esquina

> TXANTREA
    Biotza belardenda

> SAN JUAN–DONIBANE
    Navarra en mi mesa

> ITURRAMA
   Quesos L´Atelier

> ATARRABIA
   Marber harategia
   Ana belar-denda

> BURLATA
    Josetxo harategia
    Saijana harategia

> MENDILLORRI, ZIZUR, BARAÑAIN
   Frutas la huerta

NON DASTATU

Toki hauetan dastatu ditzakezue gure produktuak. Hostalari hauek erabiltzen baitituzte PIRINEKI ESNEKIAK bere plater goxoak kozinatzeko